MeetUp010 meets IFFR: van flirt naar echte liefde

Net als vorig jaar organiseren Meetup010 en IFFR tijdens IFFR filmfestival 2018 een gratis toegankelijk evenement voor Rotterdams onderwijsmensen.

In 2017 konden we kennismaken met de basis van filmanalyse en leerden we zelf filmpjes en vlogs maken. Dit jaar staat de filmtaal van de documentaire centraal. We bekijken samen de korte documentaire ‘Bars’ van de Rotterdamse filmmaker René van Zundert en gaan hierover in gesprek met filmmaker en hoofdpersoon (trailer: https://vimeo.com/229865310).
In het tweede deel van de avond volg je een verdiepende workshop naar keuze waarbij de taal van documentaire verder wordt onderzocht. Ook krijg je tips en tricks voor filmeduatie in de klas. Natuurlijk sluiten we de avond af met een gezellige borrel.

Dus:

  • Voor wie: docenten en onderwijsbetrokkenen
  • Wat: een avond over filmeducatie en film als educatief middel
  • Wanneer: woensdag 31 januari
  • Tijd: 19.00-22.00
  • Entree: Gratis
  • Locatie: Eduard Flipse Zaal, De Doelen Rotterdam

Programma
19:00                   Inloop
19.30 – 20.30       Opening. Bekijken Rotterdamse documentaire Bars met inleiding en nagesprek
20.30 – 21.15       Keuze uit drie workshops
21.30                   Borrel, IFFR biedt iedere deelnemer een gratis drankje aan.

AANMELDEN

Over de documentaire Bars
Na een tumultueuze jeugd, getekend door verblijf in internaten en klinieken, is Michael (22) opgezadeld met schulden en heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Klem tussen het beton van Rotterdam-Zuid en zijn werk in de haven droomt hij in deze energiek gemonteerde documentaire-impressie van een uitweg. ‘Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes’, houdt hij zich voor, terwijl hij in de ban raakt van de nieuwe straatsport calisthenics, een powergym die je zelfs in de metro kan beoefenen. Dagelijks traint hij om de beste te worden.
De film won de Rotterdamse sportfilmaward 2017 en werd op het Sportfilm Festival In Milaan verkozen tot beste korte film. (trailer: https://vimeo.com/229865310)

Over René van Zundert
Na zijn stageperiode bij editor Albert Markus en afronding van zijn afstudeer film’ Hard voor de Hal’ studeert René in 2011 af aan de Willem de Kooning Academie. Zijn afstudeerfilm wordt vrijwel meteen geselecteerd voor diverse festivals waaronder IDFA Play en Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Hier wordt HvdH geselecteerd voor de Nederlandse Competitie voor de Go Short Award for Best Dutch Film en de Go Short Audience Award. Vervolgens wordt René toegelaten tot de Mediafonds Kids en Docs workshop waarbinnen hij een plan ontwikkelt voor een jeugdfilm. Ook maakt hij in samenwerking met Vice Magazine de korte documentaire ‘Thuisprikkers’. De veelbesproken documentaire wordt online door een breed publiek bekeken en bereikt zelfs kort het NOS-journaal.
Zijn nieuwste film is de documentaire ‘BARS’. De film ging in april jongstleden in première op het AD spcrtfilmfestival in Rotterdam en won daar de ‘Rotterdam Sportfilm Award’ 2017.
Momenteel is René vooral werkzaam als regisseur van diverse documentaire projecten en maakt hij regelmatig een uitstap naar videoclips en fotografie.

 Over de workshops

1. Documentaire bekijken en bespreken in de klas, door Rudi de Boer
Hoe waar is een documentaire eigenlijk? En waar ligt de grens tussen fictie en documentaire als alle scenes zijn geënsceneerd? Een interactieve les over het brede spectrum van de documentaire-vorm, de macht van de maker, het ontdekken van objectiviteit en subjectiviteit in een film en handige tips voor het bespreken van een documentaire in de klas.
Rudi de Boer is filmeducator en werkt voor vele filmfestivals en filmtheaters, hij geeft lezingen, cursussen en inleidingen.

2. Film maken inzetten als leermiddel, door Meetup010
Vloggen, netflixen, youtube – bewegend beeld is overal. Hoe kun je film maken inzetten als leermiddel in de klas? Een workshop met voorbeelden, tips, inspiratie en uitwisseling.

3. Verdieping op de documentaire Bars, met hoofdpersoon Michael en maker René van Zundert
Een verdiepend gesprek met filmmaker en hoofdpersoon over het maakproces van de documentaire en de impact die de film heeft gehad op het leven van Michael. Daarnaast wordt ingegaan op de koppeling met het onderwijs en de manier waarop Michael en René naar aanleiding van de film in gesprek gaan met jongeren over schulden en andere problemen. In een onderwijsgesprek wordt er gesproken over hoe het maken van zo’n film gaat en hoe dat is voor de hoofdpersoon. Het thema uit de documentaire wordt vertaald naar de praktijk. Wat kan school doen voor jongens als Michael? Hoe kun je een film als deze daarbij gebruiken? Andere prangende vragen  over de film, het maakproces en de thematiek mag je natuurlijk ook stellen.

AANMELDEN
Totaal aantal aanmeldingen maximaal 140.
Workshop 1: 80; Workshop 2: 30; Workshop 3: 30

Over IFFR
De 47ste editie van International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 24 januari t/m 4 februari 2018. Vanaf 17 januari kun je het volledige programma vinden op de website: https://iffr.com/nl/programma-2018
IFFR organiseert ook nog andere educatieve programma’s voor docenten, scholieren en studenten: https://iffr.com/nl/educatie

Advertenties

Een gedachte over “MeetUp010 meets IFFR: van flirt naar echte liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.