Programma MeetUp010 #13

Programma

19:00: Inloop

19:30: Leerlingen aan het woord: Lars en Ashraf

Speeddate!

20:30: Workshops

21:15: Napraten en borrel

Klik HIER om je aan te melden voor Meetup010 #13.

Beschrijving Workshops

Van po naar vo

 

  • In gesprek met Ouders010 Door Ilse Loewenthal (Ouders010) en Marjan van Deelen (Ouders010)

Ouders010 is het stedelijk ouderplatform van Rotterdam. Ouders010 wil ouders een stem geven in het Rotterdams onderwijsbeleid. De organisatoren van Ouders010 zijn zelf ouder in Rotterdam en willen hun bijdrage leveren om samen het onderwijs in Rotterdam te verbeteren. Elk jaar peilt Ouders010 onder ouders hoe zij de overgang van hun kind naar het VO hebben ervaren. Ouders010 ziet FOKOR (vereniging van alle PO- en VO schoolbesturen in Rotterdam) en de wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg als haar gesprekspartners. Met hen gaan wij in gesprek over het onderwijsbeleid van de stad Rotterdam.

Ouderbetrokkenheid bij eindadvies en VO

De overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs. Het levert elk jaar weer veel onrust op onder ouders als het eindadvies wordt geven. Ouders in Rotterdam geven aan dat ze graag meer en eerder willen worden meegenomen in het proces. Hebben ouders een punt?

Ouderbetrokkenheid (educatief partnerschap) speelt op veel basisscholen een grote rol. Ouders merken dat in het VO ouderbetrokkenheid veel minder speelt. Laten VO scholen hier iets liggen?

Tijdens deze workshop voor PO- en VO-leerkrachten ga je als leerkracht in gesprek met collega’s en met ouders van Ouders010 over deze vraagstukken.

  • Kopklas Delft Door Fenny Keizer en Marie-Jose Tetteroo

Een extra jaar voorafgaand aan de brugklas voor met name leerlingen met een migratieachtergrond die een taalachterstand hebben. Door die achterstand krijgen ze vaak een lager advies dan eigenlijk qua intelligentie bij hen past. Tijdens het kopklasjaar wordt hard gewerkt aan een betere beheersing van de Nederlandse taal, waardoor de leerlingen kunnen uitstromen met een hoger brugklasadvies.  

In Delft blijkt al 15 jaar dat ruim 80% van de leerlingen kan uitstromen op mavo-niveau of hoger en dat de meeste leerlingen uiteindelijk ook een diploma behalen op het geadviseerde niveau. Landelijk onderzoek naar Kopklassen (door Kohnstamm Instituut en Sardes) heeft aangetoond dat ze opleveren wat ze beloven; namelijk een hoger schoolniveau voor deze specifieke groep leerlingen.

  • Van groep 8 naar de brugklas Door Inge Huijser-Engbers, mentor brugklas GSR

Als groep 8 docent moet je je leerlingen loslaten wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Je kent hun eigenaardigheden en weet precies op welk ‘knopje’ je moet drukken om ze aan het leren te krijgen. Wat gebeurt er met ze als ze naar die andere enorm grote school gaan? Worden ze nog wel gezien?
In deze workshop wil ik je meenemen naar het eerste jaar in de brugklas van zo’n grote school. Hoe zorgen VO scholen ervoor dat leerlingen geen nummer zijn, maar dat elke leerling gezien wordt?
Hoe vinden leerlingen hun plekje in de school?
Hoe wordt er gecommuniceerd met leerlingen, over leerlingen en met ouders?
Hoe krijgt iedere leerling de persoonlijk aandacht die hij/zij nodig heeft om tot bloei te komen?
Kortom: een kijkje achter de schermen in een brugklas.
Een workshop die voor PO docenten verrassend kan zijn en voor VO docenten inspirerend!

Van vo naar mbo

  • Begeleiding van leerlingen op het mbo Door Rolf de Man, hoofd Studie Info Punt bij Albeda

Albeda aandacht en zorg besteedt aan de overgang tussen VO / VMBO en wat daarbij succesfactoren zijn maar ook waar nog verbetering mogelijk is en wat is daar voor nodig? Welke voorbeelden uit de praktijk zijn er en tegen welke bijzonderheden lopen jullie aan?
Waar ontmoet het Albeda het VO:
• AOB infomarkten
• Scholenmarkten
• Studie beurs West Ahoy
• Proef studeren [Intergrip]
• Meeloopdagen [Intergrip]
• Schoolcontactpersonen Albeda
• MBO Decanen dag
• Decanen/ Mentoren Themadiner
• Klankboordgroep
• Ouderavonden
• Branche contactdagen met ouders
• Ken je Buren

Hoe volgen we de overstap:
• Digitaal doorstroom Dossier  [ voormalig D Formulier]
• VO/MBO
• Overstapcoaches
• Intake begeleiding
• Intergrip
Op het Albeda college wordt er veel zorg en aandacht besteed aan de overstap van het VO naar het MBO. Uiteraard besteden alle opleidingen hier aandacht aan. Vanuit het Studie Informatiepunt ondersteunen we de opleidingen. Ook alle nieuwe studenten die meer informatie willen over een mbo opleiding of hulp willen bij beroepskeuze kunnen bij ons dagelijks het gehele jaar, inclusief vakanties terecht.

Benieuwd geworden naar onze ervaring?

Van vo naar hbo

  • Aansluiting van het voorgezet onderwijs op het hoger onderwijs Door Hilke Stibbe

16, 17 jaar zijn ze. Havisten die de overstap maken naar het hbo. In de vijf jaar die daar aan vooraf gegaan zijn, heb jij ze in de klas gehad. Hoe heb jij ze voorbereid op het vervolg van hun onderwijsloopbaan? Heb je ze geholpen bij het maken van een studiekeuze? Weet je wat er van hen verwacht wordt op het hbo, qua voorkennis en vaardigheden? En werk je daar dan ook naartoe?
Of ben jij juist degene die ze vers in de klas krijgt? Heb jij je verdiept in de bagage die ze met zich meebrengen vanuit hun vooropleiding?
In het Rotterdamse netwerk ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’ houden collega’s van de Rotterdamse hogescholen en 50 vo-scholen zich hier al bijna vier jaar heel praktisch mee bezig. Door docenten uit het vo en het hbo met elkaar uit te laten wisselen en samen instrumenten en producten te laten maken die die vaak moeizame aansluiting van havo naar hogeschool moeten verbeteren. Wil je weten hoe we dat doen en wat dat heeft opgeleverd? Kom dan eens luisteren en denk met ons mee wat we verder nog kunnen en moeten doen.
Hilke Stibbe houdt zich bij de Hogeschool Rotterdam dagelijks bezig met de thema’s aansluiting en studiesucces en is projectleider van dit Rotterdamse samenwerkingsverband.

https://aansluiting-voho010.nl/

Van mbo naar hbo

  • Meer mbo talent naar de pabo! Door Robert van Herk

Binnen onze stad is de doorstroom van het mbo naar het hbo een belangrijk thema. Veel studenten binnen Rotterdam bewandelen de weg naar het hbo via het mbo. Gebleken is dat deze stap voor sommige studenten erg lastig is. Een voorbeeld hiervan is de pabo. Studenten moeten de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek hebben gehaald voordat ze met de pabo mogen starten. Hierdoor zijn de afgelopen twee jaar een stuk minder mbo-studenten gestart met de pabo. Zadkine, Albeda College, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool hebben samen een doorstroomprogramma ontwikkeld zodat mbo-studenten goed worden voorbereid op de toelatingstoetsen en voor de pabo. In deze workshop vertellen we meer over het doorstroomprogramma en wat onze aanpak hierbij is.

  • Associate Degree Door Gyzlene Kramer-Zeroual met studenten

Associate Degrees zijn 2 jarige HBO opleidingen gericht op een combinatie tussen praktijk en theorie met een sterke focus en verbinding met het beroepenveld. De ideale keuze voor een MBO studenten die een bachelor te lang vindt of überhaupt nooit heeft nagedacht over doorstuderen naar een hoger niveau.  De doorstroom vanuit het MBO naar het AD verloopt steeds beter. Echter wij moeten met zijn allen nog steeds hard werken aan het bekender maken van de Ad’s. Ook is het belangrijk dat we samen met het Mbo werken aan doorstroomprogramma’s  en curricula die op elkaar aansluiten. Nu merken wij dat veel studenten vooral in het eerste half jaar heel erg moeten wennen aan het studeren op het HBO. In een later stadium voelen ze zich als een vis in het water vanwege de praktische insteek van de Ad opleidingen ze voelen zich letterlijk empowered en dat in een hele korte tijd. Dit vraagt echter wel veel van studenten en hun docenten! Het Ad niveau en de verschillen tussen de bachelor, Ad en MBO+  is onze insteek tijdens de workshop. Wij willen jullie kennis laten maken met de wereld van de Associate Degrees  en in de workshop ga ik onder assistentie van  een Ad student en een Ad alumna een workshop verzorgen met als doel dat jullie de plek van de Associate Degrees en Ad niveau in perspectief kunnen plaatsen en hopelijk zo ook studenten en jonge mensen kunnen helpen met de keuzes waar ze voor staan. Wellicht dat de persoonlijke verhalen van onze studenten daarbij kunnen helpen?

Klik HIER om je aan te melden voor Meetup010 #13.

Advertenties

Een gedachte over “Programma MeetUp010 #13

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s