Liveblog – Meetup010 #9 Lesgeven in de grote stad

Else-Marike Visser opent de avond namens Meetup010. We zijn vanavond te gast op het STC in de Waalhaven, met een fantastisch uitzicht over de Rotterdamse haven. Onze dank gaat uit naar het STC voor de gastvrijheid.

Pascal Scholtius, directeur STC VMBO College, heet ons welkom namens het STC en stelt de VMBO leerlingen voor die deze avond mede mogelijk maken. Het STC is een bijzondere instelling waar leerlingen gericht kiezen voor het werken in de haven. De opleidingen die aangeboden worden gaan van VMBO, MBO tot HBO en Master. Het STC is naast Nederland ook actief in o.a. Vietnam en Oman, en geeft het onderwijs in een doorlopende leerlijn vorm van VMBO tot HBO. Gebruikmakend van simulatoren om te oefenen met het varen met een groot schip.
STC kent een doe-filosofie. Veel JA zeggen, en als het antwoord NEE moet zijn dan moet dit gemotiveerd worden. Stel kritische vragen en durf te ondernemen.

Izaak Dekker functioneert als onze gespreksleider van vanavond en kondigt Tanja Jadnanansing aan als volgende spreker. Oud kamerlid, die altijd een stevige binding gehouden heeft met het onderwijs. Tanja is momenteel weer volledig terug in het onderwijs als manager en docent bij het Albeda.

“Waarom doe ik wat ik doe?” is de vraag die iedereen zich volgens Tanja moet stellen. Deze vraag neemt zij altijd mee als zij werkt met haar jongeren. “Elk mens is in staat om iets te doen voor een ander,” is iets dat Tanja geleerd heeft van haar moeder. Iedereen kan altijd iets doen. “Kennis is macht, maar wees er niet gierig in,” deel deze kennis dus met anderen.

Tanja is de politiek in gerold en werd daar woordvoerder onderwijs. Volgens haar kon zij dit alleen doen door ook zelf in het onderwijs actief te zijn en is zij ook docent geworden. Luisteren naar de jongeren, en aansluiten bij die belevingswereld van die jongeren is belangrijk. Er kan veel, maar jongeren verlangen ook duidelijkheid en regels. Zij waarderen het wanneer de docent ook streng is.

N.a.v. een lastig gesprek over Charlie Hebdo in haar klas kwam zij samen met de klas op de LEF-methode: Luisteren Empathie Feedback en Flexibiliteit. Dit hebben jongeren nodig om echt contact met elkaar te hebben. Deel het podium oprecht met elkaar. Laat jongeren onderdeel zijn van het proces dat zij doorlopen. Accepteer ook dat het niet altijd goed ga, maar grijp dan terug op de belangrijkste waarden: LEF.

Wees iedere dag de beste editie van jezelf, is de boodschap die Tanja uitdraagt naar haar jongeren. In de klas werd gevraagd: “Maar juf, bent u de beste editie van uzelf in de tweede kamer?” Deze vraag zette haar aan het denken. Dit maakte voor haar duidelijk dat de stap naar het onderwijs gezet moest worden.

Lesgeven in de grote stad is soms complex. Diversiteit is een zegen, maar af en toe wel lastig. Durf dan ook het lef te hebben om hulp te vragen, en samen de zaken aan te pakken.

De volgende spreker van de avond is Tina Rahimy, lector aan de Hogeschool Rotterdam. “Maar hoe kan ik nu al een besluit nemen voor de rest van mijn leven?” vroeg haar nichtje haar en vatte daarmee het probleem van veel jongeren samen. “Welke idiote volwassene heeft dit in godsnaam bedacht om op je veertiende al een profiel te kiezen voor de rest van je toekomst?” was de eigenlijke ondertoon van de vraag.

 

Advertenties

Een gedachte over “Liveblog – Meetup010 #9 Lesgeven in de grote stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s