Meetup010 #5: Laat mij leren

We zijn vanavond te gast in Leeszaal West in Rotterdam. Een mooi initiatief om lezen mogelijk te maken in de Rotterdamse binnenstad. Een ruime collectie boeken, waaruit zo geleend kan worden. De Leeszaal wordt volledig gerund door vrijwilligers. Vijf dagen in de week open van 10 tot 19 uur.

Inge Spaander introduceert de documentaire “Valt er hier nog wat te leren?”, die zij samen met haar leerlingen gemaakt heeft.  De film gaat over Inge en haar klas, die volgens het Big Picture concept toegewerkt hebben naar hun eindexamen. Naast dit eindexamen stond voor hen vooral de individuele ontwikkeling centraal.

Meer informatie over Big Picture onderwijs is o.a. te vinden op: http://bigpicturenederland.nl/

Uit de documentaire blijkt heel mooi hoe Big Picture tegemoet komt aan verschillen tussen leerlingen. Leerlingen kiezen hun eigen onderwerpen waarmee ze aan de slag willen in projecten. Hiervoor dragen zij een grote verantwoordelijkheid. De planning maken zij zelf, het onderzoek doen zij zelf en achteraf reflecteren zij zelf op de resultaten. De docent is hierbij begeleider en stelt vooral vragen aan de leerlingen. Conclusies van leerlingen zijn realistisch: de FBI is wat hoog gegrepen en de politie past niet bij mij, of ik weet zeker dat ik geen archeoloog wil worden zijn enkele uitspraken van leerlingen.

Meer dan in het traditionele, klassikale onderwijs gebruikelijk is worden leerlingen uitgedaagd om zelf actief te zijn.

In de documentaire worden de juiste vragen gesteld over onderwijs. Waartoe geven wij onderwijs? Wat zouden de doelen moeten zijn? Laten we ons teveel lijden door het eindexamen? Hoe zit het met de eisen van de inspectie? Moeten hoge plaatsen op de internationale rankings wel het doel zijn waar we naar streven? Gaat het wel om leuk onderwijs aanbieden, of komt dat daarna vanzelf wel?

Als toegift nog een kort filmpje met daarin een korte blik op de leerlingen nu. Waar komen zij terecht? De één studeert, de ander werkt al of heeft een eigen bedrijfje opgezet. Mooi om de diversiteit te zien!

Na de documentaire zijn er vier sessies waarin verder gesproken kan worden. Een aantal oud-leerlingen van Inge zullen toelichten hoe het nu gaat en vragen beantwoorden. De Mariaschool laat zien hoe zij tegemoet komen aan talenten van leerlingen. Studenten die betrokken zijn bij het project Stem van de Leerlingen vertellen over hun ervaringen met het herkennen en ontplooien van kwaliteiten van leerlingen. Iko Doeland zal bespreken hoe hij het leren vormgeeft.

Advertenties

Een gedachte over “Meetup010 #5: Laat mij leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s